Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Úvod » Refraktometry » Vinařský refraktometr HI 96814 Hanna Instruments HI 96814
Digitální refraktometer pro kontrolu obsahu cukru v moštu. Výsledek v %Brix, °Oe (německé) nebo °KMW (rakouské).
Vysvětlení jednotek pro vyjádření obsahu cukru / cukernatosti moštu:
%Brix - univerzální jednotka pro obsah cukru vztažena na sacharózu (řepný cukr), 1%Brix = 1 g sacharózy ve 100 g, což je výhodné zejména při kontrole přidaného množství cukru, nejběžnější mimo Evropu
°Oe (Oechsle) - jednotka založená relatívní hustoty vůči vodě, např. mošt s hustotou 1,085 kg/L má 85°Oe, užívaná v Německu a švýcarsku
°KMW (Klosterneuburger Most Waage) - rakouská jednotka, 10 g nebo 1% cukru na 1 kg, podobné ale nižší hodnoty jako °ČNM, protože bez korekce na bezcukerný extrakt
°ČNM (Československý normovaný moštoměr) - v kg na 100 L moštu, lze vyjádřit jako poměr °KMW a relativní hustoty moštu a tak proto jednoduše spočítat z °KMW a °Oe
Rozsah 0 až 50 % Brix, 0 až 230°Oe, 0 až 42°KMW, 0 až 80°C
Rozlišení 0,1 % Brix, 1°Oe, 0,1°KMW
Přesnost +/-0,2 % Brix, +/-1°Oe, +/-0,1°KMW, +/-0,3°C
Teplotní kompenzace automatická v rozsahu 10-40°C
Objem vzorku min. 100microL
Doba analýzy 1,5 sekundy
Krytí IP65
Napájení 1x9V baterie (cca. 5000 měření)
Rozměry a hmotnost 192 x 104 x 69 mm / 420 g
Balení obsahuje: Refraktometr, baterie, návod